Op zoek naar de blauwborst……gevonden de klapekster

1 April ’s morgens vroeg besluiten we op zoek te gaan naar de blauwborst in het voor ons nabij gelegen Bentwoud. Het wordt de eerste echte warme lente dag en hij begint mooi!

websiteIn het Bentwoud zien we al snel de bruine kiekendief zowel het mannetje als het vrouwtje al weten we dan nog niet precies wat we gezien hebben. De fitis duikt net even te snel van zijn takje af maar we hebben hem wel mooi in beeld gehad. Als we de fietsen hebben geparkeerd gaan we de blauwe route lopen. Helaas loopt deze over een hele open weide en aangezien wij op zoek zijn naar de blauwborst gaan we die daar niet vinden, we dwalen af van het pad en dan ja hoor daar zit er een. WAUW wat zijn ze ontzettend mooi. Helaas zijn ze ook erg schuw en snel duikt het kleine vogeltje tussen de rietstengels. We zien ook een rietgors die wel even mooi blijft zitten. In het veldje naast het plasje zien we nog meer blauwborsten maar steeds zijn ze te snel dus een mooie foto zit er niet in. We horen ook de tjif tjaf en zien een hele vlucht koperwieken of waren het kramsvogels….of nog iets heel anders….we weten het niet. Wat we wel weten is dat het Bentwoud een waar vogelparadijs aan het worden is en we genieten dan ook volop. Dan zie ik in de verte een wit achtige vogel boven in een boom zitten…zou dat…..? Adri de Groot schreef gisteren nog in zijn dagboek dat hij er niet meer zou zijn……maar hij is het echt: de klapekster

klapekster websiteHij verplaatst zich een paar keer en na drie pogingen om er dichterbij te komen geven we het op. We hebben hem vol in beeld gehad en zelfs ik heb een mooie foto kunnen maken!

We wandelen weer verder en zien dan in eens Adri de Groot staan. Natuurlijk gaan we even een praatje maken en hem vertellen dat de klapekster wel degelijk nog aanwezig is. Jan laat zijn foto zien, beter bewijs kan je niet hebben. Adri vertelt ook over de bruine kiekendief (zodat we dan ook zeker weten dat we die al eerder gezien hadden) en dat er ook roodborsttapuiten zijn. Als we later op het fietspad rijden zien we een hele boel roodborsttapuiten zowel mannetjes als vrouwtjes wat een prachtige vogeltjes zijn dit. Op de punt van het Bentwoud vliegen ineens heel veel witte kwikstaarten en zien we nog een tureluur lopen en boven het veld aan de overkant van de sloot zweeft de bruine kiekendief heel langzaam voorbij en hebben we hem vol in de kijker.

We ontdekken een nieuw fietspad het Bentwoud in (wij waren er inmiddels al weer uit gereden) en gaan het gebied weer in. Als we langs een open stuk rijden horen we de veldleeuwerik en meteen zien we hem ook vliegen. Tjonge jonge wat een prachtige ochtend!

Geef een reactie