Wat hebben het Paddeneiland en een rondje Bentwoud met elkaar te maken?

1 en 12 juli 2016

Op 1 juli is er een excursie van het IVN op het Paddeneiland in Alphen a.d. Rijn en ik schrijf me daar voor in. Dit kleine Natuureiland is afgesloten van half maart tot half augustus om rust te bieden aan de natuur (o.a. broedvogels), maar is die middag open, omdat er beheerwerkzaamheden worden uitgevoerd. Het beheer van dit eilandje is in handen van het IVN en je raad het natuurlijk al er zouden hier bijzondere Padden voor moeten komen n.l. de rugstreeppad.

De excursie gaat alleen door als het droog is. De hele dag zijn er dreigende luchten maar de buienalarmapp voorspeld pas regen na vijf uur dus gok ik het (excursie is van 3 tot 4) en ga op de fiets naar Alphen. Doordat de zon niet schijnt en het redelijk hard waait blijkt er weinig te zien te zijn op het eilandje. We lopen een klein rondje tot we bij een plasje uit komen en daar zitten waarachtig kikkervisjes in. Hopelijk worden dit allemaal mooie padden maar dat zullen we nooit weten want na vanmiddag gaat het hek voorlopig weer op slot.

website padden
Gelukkig vinden we nog kikkervisjes!

Natuurlijk kan de gids alle plantjes benoemen en heeft ze voor een aantal ook een mooi verhaal. Ik probeer altijd één ding te onthouden van zo’n excursie en deze keer vind ik het verhaal van het Jacobskruiskruid wel fascinerend. Het is een giftige plant die een boer niet in zijn weiland wil hebben omdat het leverbeschadiging geeft bij paarden en runderen. Maar er is een hele mooie rups (zebrarups) die leeft op dit kruid en uit deze rups komen prachtige St. Jacobsvlinders. Helaas zijn deze rupsen op dit eilandje niet aanwezig op het Jacobskruiskruid. Heb ik dat! Het verhaal blijft hangen dus wie weet ga ik deze rupsen nog eens vinden………?

website jacobskruid
Jacobskruiskruid (zonder rupsen)

Nog even ter informatie: ik ben zeik en zeik nat geregend op de weg terug naar huis 🙁

Op 12 juli ga ik ’s avonds na het eten even ontstressen en een fietstochtje maken door het Bentwoud en kan ik hopelijk wat mooie foto’s maken. Langs de HSL zitten veel jonge spreeuwen in de mast die er staat en er vliegen ook ringmusjes rond.

Ik fiets weer verder, ga het Bentwoud in en besluit om vandaag stout te zijn en op het wandelpad te gaan fietsen. Op dit stukje kom ik meestal niet dus ik ben benieuwd of er nog iets speciaals te zien is. Het wordt niet meer dan een mooi doorkijkje, een haasje op het pad en een grote libelle die steeds hetzelfde rondje blijft vliegen

website doorkijkje website haas website libelleEigenlijk voel ik me wel een beetje opgelaten dat ik op het wandelpad aan het fietsen ben dus besluit ik toch maar weer terug te gaan naar het fietspad. Of ik het wist……daar komt, net op het moment dat ik op het fietspad ben, de boswachter in zijn auto aangereden…pffffff net op tijd!

Ik fiets het pad verder af en bij het bruggetje waar je het Bentwoud weer uitgaat zie ik deze snoezige jonge kuifeendje zwemmen. Hier wordt ik wel een beetje blij van en geniet!

website kuifeendjes website kuifeendjes 3 website kuifeendjes 2 website kuifeend met jongWeer terug over het fietspad en dan langs de golfbaan verder en wat denk je dat ik daar aantref……..? Inderdaad Jacobskruiskruid met heeeeeel veel Zebrarupsen.

website jacosrupsen 3
Zebrarups (deze was aan het poepen, die zwarte korreltjes aan de onderkant vielen er even later af)
website jacobsrupsen 2
Hoeveel wil je er hebben!

website jacobsrups 1Het schijnt dus zo te zijn dat deze rupsen het gif uit de plant opslaan waardoor ze later als vlinder oneetbaar zijn. De St Jacobsvlinder die hier uitkomt is grappig genoeg rood met zwart en is een dagactieve nachtvlinder (dat is om het makkelijker te maken 🙂 )

website vergezichtOndertussen ontwikkelen zich in de verte een paar buien en besluit ik langzaam weer terug te gaan naar huis. Blij met het vinden van de rupsen; nu kan ik er wel weer even tegen deze week. Het blijkt nog niet helemaal afgelopen te zijn met het moois want daar komt zomaar een bruine kiekendief recht op mij afgevlogen al zoekend in het gras naar een prooi. Wauw wat ontzettend gaaf en ik krijg hem vol voor mijn lens……website bruine kiek 2 website bruine kiek 1 website bruine kiek 3Zo zie je maar wat een fietstochtje van amper 10 km voor moois kan brengen!

Geef een reactie