Op zoek naar De Grote Vijf in Hollands Duin – Ree

13-08-2016

We hebben ons ingeschreven om met de boswachter van Staatsbosbeheer mee te gaan voor het spotten van Reeën in het Hollands Duin in Noordwijk. Je rijdt mee in een stoere four wheel drive en komt op plekjes in de duinen waar je normaal niet mag komen.                                     Om zes uur worden we verwacht bij de Werkschuur Hollands Duin. Boswachter Mark Kras ontvangt ons hartelijk en legt uit wat de bedoeling van deze “safari” is en hij verteld over de Nederlandse Big Five! Deze bestaat uit: reeën, zwijnen, bevers, edelherten en zeehonden!

Onder het genot van een lekker soepje en broodjes is het meteen al een gezellig samen zijn en leren we over geweien, over kalfjes, bronsttijd van de reeën en damherten en over de sporen van deze dieren. De reeën en damherten zijn de beesten die we hier in de duinen tegen kunnen komen samen met nog wat klein wild natuurlijk zoals vossen en konijnen.

website auto 3

Rond zeven uur rijden we het terrein af, eerst een stukje over de weg en dan duiken we meteen, via het fietspad, de duinen in. We zijn met drie auto’s en in iedere auto is een walkie talkie aanwezig zodat we direct op de hoogte worden gehouden als er wild gezien wordt. Ik heb mazzel en mag voorin zitten en kan dus alles heel goed zien. Gelukkig is het lekker weer en kunnen de raampjes open blijven tijdens het rijden. Mark verteld (via de walkie talkies) over de duinen, de zendmast die we zien staan, de oorlogsbunkers en over de verschillende gebiedjes die er zijn en dan zien we daar ineens een prachtig Damhert staan.

 

website damhertHet is meteen doodstil in de auto en iedereen geniet van dit prachtige dier.

website damhert 6

Vlak voor de bronsttijd zijn de geweien het grootst en sterkst omdat ze dan klaar zijn om te vechten om de de mooiste vrouwtjes! Er lopen nu ook in dit gebied voornamelijk mannetjes rond omdat hier veel te eten is waar ze sterk van worden.

website damhert 5 website damhert 4 website damherten 1Eigenlijk kwamen we voor de Reeën maar deze laten zich minder makkelijk zien dan de Damherten. De boswachters hebben onderling afgesproken dat als er tijdens een safari geen Reeën gespot worden ze moeten trakteren op slagroomtaart en gelukkig voor ons (jammer voor hen) is dit deze zomer nog maar één keer voorgekomen. Ook na vanavond hoeft er niet getrakteerd te worden! Ze staat een beetje verscholen maar is toch duidelijk te zien!

website ree 1 website ree 2De Reeën hebben nog kalfjes bij zich maar we hebben geleerd dat ze zoveel mogelijk op de grond moeten blijven liggen van hun moeder om zo niet op te vallen voor aanvallers. Een ander leuk weetje is dat de kalfjes volledig reukloos zijn zodat de aanvallers ze niet van verre kunnen ruiken. De grootste vijanden van deze dieren zijn de loslopende honden en het is daarom dat in deze periode het verboden is om je hond los te laten lopen in de duinen.

We rijden weer verder en genieten van het uitgestrekte duinlandschap en de, voornamelijk voorkomende, Damherten.

website landschapAls we even stil staan om de benen te strekken hebben we mazzel. Er staan twee hele mooie mannelijke damherten boven aan het duin.

website damherten 3Als je verkeerd staat zie je alleen hun geweien en dat is ook best grappig.

website geweien 1Ook zijn hier veel sporen te zien.

website sporenBoven op het duin staat onze stoere auto!

website auto 2Gelukkig zien we toch nog een keer een mooi Ree staan en zij heeft ook een kalfje waar wij alleen de oortjes van zien bewegen.

website ree 3We gaan op weg naar een uitkijkpunt waar we de zonsondergang kunnen bewonderen maar eerst ligt er nog een mooi damhert fotogeniek te zijn!                                                                        We hebben uiteindelijk 7 Reeën en ongeveer 45 Damherten gezien; een mooie score volgens de boswachter.

website damhert 7Er is veel bewolking dus kunnen we niet echt de zon onder zien gaan maar het is toch wel een heel mooi einde van deze hele leuke safaritocht in ons eigen mooie Nederland.

website zonsondergang 3 website zonsondergang 2

Geef een reactie