Het bijeneter momentje.

woensdag 19 april,

Voordat we weg gaan vandaag willen we eerst de ramen van de bus schoongemaakt hebben. Er zitten inmiddels zoveel dode vliegen op de voorruit en zoveel stof op de zijramen dat het echt wel nodig is. Bart regelt een emmer en een doek en Jan poetst de boel weer droog. Goed geregeld mannen; dat zien we graag!

Vandaag gaan we naar de steppe bij Belén, net buiten Trujillo. Steppevogels zijn schuw en vragen om het speciale “steppevogelen”. Dit betekent dat we rustig over de smalle weggetjes rijden en de bus in eerste instantie als schuilhut gebruiken. Tot zover de beschrijving van SNP, wij hebben inmiddels al twee dagen ervaring en snappen hoe het werkt. Er staan heel veel stenen muurtjes dus is het ook opletten of we geen steenuiltjes zien. We zien al snel een roodkopklauwier, prachtig in beeld aan mijn kant van de bus dus klikken maar. Als we de eerste keer uitstappen ziet Frank een vos lopen in het veld. Het is een mooi gezicht, hij loopt eerst in een soort sluip houding en je ziet mooi zijn grote staart; dan begint hij te rennen en is hij ineens verdwenen. Het weggetje waar we staan was voor een paar jaar terug nog een zandweg, nu helaas geasfalteerd en veel drukker geworden. Er rijden veel vogelaars hier en we maken een praatje met wat Nederlanders die ook stoppen op ons plekje. Verderop is een soort “kraal” van stenen en ik zie op een van deze stenen iets zitten. Het is ver weg maar mijn ogen zijn nog goed want het is inderdaad een steenuiltje. We gaan een zijweggetje in dat nog niet geasfalteerd is en hier scoren we dan eindelijk de kleine trap. Hij zit erg verscholen tussen het halfhoge gras  maar wordt toch gevonden door zijn donkere kop. Hier vliegen ook veel vale gieren rond en prachtige vlindertjes. Tsja en dan als we net weer rijden komt het moment van de dag! Bijeneters op een hek heel dicht bij. Het wordt een kwartiertje genieten van de mooist gekleurde vogels van Europa. We kunnen het allemaal goed zien en genieten met elkaar. Als aan het einde van de weg er ook nog een hop heel mooi in beeld komt kan de dag echt niet meer stuk.

We rijden naar de Rio Almonte waar we eerst ons lunchpakket plunderen en dan een wandeling maken langs de rivier. Er zitten hier echt heel veel roodborsttapuiten en we horen voor het eerst de cirllgors (nooit van gehoord dus eerst maar even opzoeken in de vogelgids). In de rivier zitten veel witte kwikstaarten op stenen. Ook zien we nog een oliekever (de berberomeloe majalis) mooi zwart met oranje dwars strepen.

En dan zijn we bij de Taag ( Ria Tajo) en de gieren. Op de rots Peña Falcón zitten heel veel vale gieren en een enkele monniksgier. We ontdekken ook een nest van een vale gier en zien het jong maar ook het nest van de zwarte ooievaar. We zijn inmiddels beland in het natuurgebied Monfragüe wat bekend staat om zijn gieren. Niet alleen de gieren trekken de aandacht, ook de blauwe rotslijster is een beauty om te zien. Ik zie ook edelherten lopen onder de rotsen. We zijn er niet weg te slaan maar moeten toch echt nog naar ons nieuwe onderkomen in Villarreal de San Jose. Een piepklein dorpje midden in het Monfragüe gebied en dus een goede uitvalsbasis voor de rest van de week.

We maken nog een avondwandeling na het eten om de noorse nachtzwaluw te spotten maar helaas zijn ze nog niet teruggekeerd uit Afrika en blijft het stil!

Vandaag spotten we 75 soorten en de soort van de dag is natuurlijk de bijeneter.

wilde eend, krakeend, dodaars, koereiger, blauwe reiger, grote zilverreiger, ooievaar, zwarte ooievaar, zwarte ooievaar, vale gier, monniksgier, aasgier, steenarend, slangenarend, dwergarend, rode wouw, zwarte wouw, bruine kiekendief, buizerd, torenvalk, kleine torenvalk, waterhoen, meerkoet, kleine trap, steltkluut, kleine plevier, rotsduif, houtduif, turkse tortel, koekoek, kuifkoekoek, steenuil, dwergooruil, gierzwaluw, alpengierzwaluw, hop, bijeneter, scharrelaar, kuifleeuwerik, theklaleeuwerik, kalanderleeuwerik, boomleeuwerik, rotszwaluw, boerenzwaluw, roodstuitzwaluw, huiszwaluw, witte kwikstaart, roodborst, nachtegaal, zwarte roodstaart, tapuit, paap, roodborsttapuit, merel, blauwe rotslijster, zwartkop, baardgrasmus, graszanger, cettiszanger, winterkoning, koolmees, pimpelmees, Iberische klapekster, roodkopklauwier, blauwe ekster, ekster, kauw, raaf, zwarte spreeuw, huismus, Spaanse mus, vink, putter, Europese kanarie, grauwe gors, cirlgors, grijze gors.

Geef een reactie