Vinden we de Spaanse keizerarend?

Vrijdag 21 april,

Tijdens de ochtendwandeling merken we dat de wind nog niet is gaan liggen. We krijgen wel een slangenarend in beeld en zien en horen staartmezen. Ook komt er een “race”-koekoek voorbij die door de wind wordt voortgestuwd; grappig! Om negen uur vertrekken we voor onze laatste vogeldag. Ton wil de provencaalse grasmus scoren en met een geluidenapp proberen we hem te roepen. We krijgen hem wel te horen maar hij laat zich helaas niet zien. We rijden verder naar Mirador de la Tajadilla. Hier broeden aasgieren in de rotsen aan de overkant van de rivier. Ook zouden hier otters voorkomen maar die krijgen we helaas niet te zien. De aasgieren zijn snel gevonden en zitten beide bij het nest. Er is hier ook een ondergrondse kijkhut en dat is lekker om uit de wind te staan. Het voelt vandaag voor het eerst koud aan (ca. 21°C) ik ben blij als we weer de bus in kunnen. We rijden door een mooi bos en stoppen even want je weet maar nooit wat er te zien is. Er staan een paar edelherten en daar vlak bij op de grond hipt een zwarte roodstaart. Aan de overkant van de weg volgen we een kuifmees die maar niet stil wil zitten. Het is wel een nieuwe soort en dat telt vandaag zwaar mee. Aan het begin van de week hebben we op moeten geven hoeveel verschillen soorten we denken te gaan scoren deze week. Vandaag is de laatste dag die mee telt dus degene die nog een kans maken op de eeuwige roem zijn extra fanatiek!

Bij een stop aan de rivier de Tiétar spotten we onze eerste aalscholver en dan vertrekken we naar de rotspartij waar we de Spaanse keizerarend hopen te zien. Als we de auto geparkeerd hebben, dat valt niet mee hier want het is druk, zien we een paar schattige staartmeesjes en eindelijk kan ik ze op de foto zetten. Dit was een wensvogel om te fotograferen en ik ben dus blij! We installeren ons langs de kant van de weg en scannen de heuvels af. We zien de aasgier, de zwarte ooievaar, zwarte wouwen, vale gieren, monniksgieren en…….na een tijdje is het dan zo ver: daar vliegt de Spaanse keizerarend. We zijn onder de indruk en als hij even later een tweede keer over vliegt krijgen we hem tegelijk met een zwarte ooievaar in één beeld: dit is een ornithologisch hoogtepunt; zullen we dit ooit nog eens meemaken?

Als we hier geluncht hebben vertrekken we richting het moerasgebied bij de kerncentrale waar we zondag begonnen zijn. Eerst stoppen we bij de centrale zelf maar dat is niet zo’n succes al scoren we nog wel een kleine zilverreiger voor de soortenlijst. Snel rijden we naar de andere kant van het gebied. De hutten hebben hier allemaal een nummer en we rijden eerst naar hut 4 en hier vinden we niet alleen de lepelaar, ooievaar, purperreiger, grote zilverreiger maar ook de ralreiger ontdek ik tussen het riet. Als hij opvliegt kan je mooi zijn witte vleugels zien terwijl hij tussen het riet bruinig lijkt. Wat een geluk dat we deze vogel te zien krijgen. Ook vliegen er weer lachsterns rond en deze zijn net als gewone sterns erg wendbaar en de eerste die een scherpe foto kan maken is echt een kanjer. Ons lukt het in ieder geval niet! Dan naar hut 3. Hier is iets vreemds aan de hand…..een invasie van gele kwikstaarten tussen de koeien en denk nu niet oh een gele kwitstaart! Nee de kenners onder ons scoren vier verschillende soorten (de Iberische, Noordse, Engelse en gewone. Het boek komt er bij en tsja ze zijn inderdaad verschillend en tellen individueel mee (dat is goed voor mij…..we komen steeds dichter bij de 129) Ook vliegen hier weer veel koereigers en zien we een enkele fuut op het water. Dan terug naar waar we begonnen zijn (dit is hut 9) en weer zien we al snel het woudaapje uit het riet omhoog komen. Jan krijgt de purperkoet in beeld en beter nog dan zondag we zien ook zijn jongen. Wauw wat is dit prachtig. Hij loopt af en toe tussen het riet heen en weer en dan kan je hem ineens mooi zien.  Het is een mooie afsluiting van een prachtige vogelweek!

We scoren vandaag 83 soorten en het totaal komt op 123! De soort van de dag is natuurlijk de Spaanse keizerarend

Je kan goed de witte rand aan de voorkant van zijn vleugels zien!

wilde eend,  fuut, aalscholver, woudaap, kwak, ralreiger, koereiger, kleine zilverreiger, grote zilverreiger, purperreiger, blauwe reiger, ooievaar, zwarte ooievaar, lepelaar, vale gier, monniksgier, aasgier, slangenarend, Spaanse keizerarend, bruine kiekendief, rode wouw, zwarte wouw, buizerd, torenvalk, kleine torenvalk, waterhoen, meerkoet, purperkoet, oeverloper, lachstern, houtduif, rotsduif, turkse tortel, gierzwaluw, alpengierzwaluw, hop, bijeneter, kuifleeuwerik, boomleeuwerik, oeverzwaluw, rotszwaluw, boerenzwaluw, roodstuitzwaluw, huiszwaluw, witte kwikstaart, gele kwikstaart, noordse gele kwikstaart, engelse gele kwikstaart, Iberische gele kwikstaart, nachtegaal, zwarte roodstaart, roodborsttapuit, merel, blauwe rotslijster, zwartkop, baardgrasmus, provencaalse grasmus, snor, kleine karakiet, graszanger, cettiszanger, winterkoning, koolmees, pimpelmees, staartmees, buidelmees, kuifmees, Iberische klapekster, blauwe ekster, ekster, kauw, raaf, zwarte spreeuw, huismus, kneu, vink, putter, groenling, Europese kanarie, grauwe gors, grijze gors.

Geef een reactie